Част IV – Клан Дуло

Минали десетки години и залезли от тогава много слънца. Ичиргу Боила Кабар се чувствал свободен в източните земи и намерил съюзници и верни другари сред чудните твари. Но верен оставал до веки на своя Кан Батрай, владетел на Болг-ар, винаги готов да го извика предводителят му в неговите родни земи. Но дълго време дума от Кана Боила Колобъра не се чула, а и синовете му Канартикинът и Боритарканът не пращали вестоносци. Разпитал Кабар тук-там, къде скитници, къде мореплаватели, къде благородниците на града и разбрал, че преди няколко години Кана Боила Колобъра отишъл на лов и повече не се завърнал. Но тъй като името му се славело с мъдрост, неразбираема за повечето люде и ловът му не бил обикновена гонитба на плячка, никой не се безпокоял от изчезването му. И само благодарение на желязното му управление, страната продължила да съществува по определения ред.

Скоро и до изтока стигнала мълвата, че Канартикинът – първородният син на Кана Боила Колобъра – на име Батгор, желае да вземе властта в свои ръце, поради необясненото изчезване на владетеля. Нещо карало Ичиргу Боилът да се съмнява в тази работа, защото вярвал, че Кана Боила Колобъра ще се завърне и нищо не може да попречи на действията му, освен времето. И бил се заклел Кабар в меча си, че ще охранява властта на Батрай до последна капка кръв. И безпокоял се в сърцето си, защото обичал брата си Канартикина Батгор, но нямал избор освен да се върне в Боруй и да свика военния съвет на Багатур и седемте болярски рода на Болг-ар.

Осъществил сбирката на съвета Кабар, но последвал ожесточен спор и съвета бил закрит без окончателно решение. На всички било ясно какво ще последва – кървави междуособици сред родовете. Най-смелият сред тях трябвало да завладее останалите и да установи ред. На следващите съвети на Болг-ар братята престолонаследници успели да отстранят от властта Ичиргу Боила Кабар и Боила Первунд, заради дългото им отсъствие. Така си осигурили подкрепата на цялата редова армия на Болг-ар – тумените на Багатур. Первунд не дирил свади със своите братя – воини и се отеглил. Но Ичиргу Боила зачакал да настъпи по-добро време, в което или Канът Батрай ще се завърне и ще установи ред, или ще настъпи часът на Ичиргу Боила Кабар.

Върнал се Кабар в източните предели, но по-сериозно станало лицето му и по-остри се издигали веждите му. Съумял той да събере около себе си силни васали, които изпитал и калил в битки срещу разбойници, скитници и беззаконници, от човешки и от нечовешки род. Събирал провизии и набирал силни бойци за своите редици, защото скоро щял да сформира голяма войска от обучени воини, наречена Клана Дуло. Първия васал на Ичиргу Боила Кабар станал Боила Натан, който получил скъпоценен меч заради неговата вярност и смелост и бил приет с почести в редиците на Клана Дуло. Той застанал от дясната страна на Кабар и приел званието военачалник.

След него тържествено бил приет и Боила Атан, най-бързия и умел воин и личен телохранител на Ичиргу Боила. Заедно тримата се биели рамо до рамо в ожесточените битки срещу Източни нашественици и събирали мощ и слава.

Скоро срещу тях се надигнало вълшебното Източно Кралство с магове, колобри от най-черните пространства на земята, наемни убийци и мързеливи всеядни Космокраки. Източното Кралство се бояло от растящата мощ на Клана Дуло, и като се гордеело с величието на своите предели и скритите познания на своите колобри, обявило ожесточена и дълга война на Дулосците. Втора битка последвала и трета. Сражение подир сражение, година след година, войната продължавала и все по-чудновати легенди се пишели за нея.

Съкровищата от скъпоцени предмети и бисерите на богатата морска земя изиграли важна роля в лютата вражда между Източното Кралство и Клана Дуло, защото по друг начин се води война срещу маговете на невидими сили и съществата, които притежават свръхчовешки способности.

Предателства, наемни убийства, случайни жертви и много, много храброст изпълват редовете на песните, които и до днес се пеят за онези славни времена.

В бойния стяг на страната на Клана Дуло смело се проявил Амарт, странник от непознати земи, брат по душа на Боила Натан. За неговата доблест и бойни умения бил приет в Клана Дуло и бил удостоен с високата титла Батир.

В края на дългата война, двете страни единодушно сключили мир. Източното Кралство се задължило с военна подкрепа на Клана Дуло.

Така тилът на Ичиргу Боила бил осигурен за време на нужда и той обърнал поглед на Запад.

Продължи >